Muzej jezika i pisma

Почетна Фотографије Књига утисака Контакт
 
Знаменито место Тршић ПДФ Штампа

znamenito mesto tri

Историјат знаменитог места Тршић започиње 17.9.1933. када је у организацији Одбора за обнову спомен објекта Вуку Караџићу уз подршку Министарства просвете Краљевине Југославије и  ангажовањем становника Јадра обновљена Вукова спомен кућа. Том приликом је у дворишту Вукове куће одржан први Вуков сабор. Обновљена кућа представљала је својеврстан спој живота српског сељака с краја 19. века и Вуковог животног пута и рада. Био је то музеј на отвореном јединствен у тадашњој Југославији и на Балкану. Изградња и уређење Тршића настављени су и наредних деценија и углавном су били у вези са обележаваљем неке од значајних годишњица Вуковог живота. Приликом обележавања „јубилеја стогодишњице победе Вуковог језика и културне револуције“ 1947. године, проширно је Вуково двориште, засађен воћњак и пренета четири објекта народног градитељства: вајат, чардак, качара и млекар. Године 1964. широм земље пригодним манифестацијама обележена је стогодишњица Вукове смрти а комплекс у Тршићу значајно проширен. Тада су заједничким радом студената Београдског универзитета,студената славистике из иностранства и средњошколских радних бригада из Лознице и Ваљева изграђени 4 километра модерног пута до Вукове куће, стаза од Вукове куће до Троноше и велика  позорница са природним амфитеатром где се од тада сваког септембра одржавају Вукови сабори а од 1972. године у мају и Ђачки Вукови сабори. Република Србија је 1979. прогласила Вукову спомен кућу непокретним културним добром од изузетног значаја. Највеће измене комплекс у Тршићу доживео је 1987. године приликом обележавања великог јубилеја „Два века Вука“. Те године је на саборишту постављено неколико објеката народног градитељства у које су смештени Музеј Вукових сабора,опанчарска, кројачка радња и галерија. Отворена је књижара, биљна апотека, гостинска кућа (данас Kућа писаца) и рецепција а у Вуковом дворишту додат још један вајат. Одлуком владе Србије 2002. године кућа Вука Караџића са околином и званично бива проглашена за знаменито место. На саборишту је 2004. године изграђена црква брвнара посвећена Архангелу Михајлу грађена по угледу на цркве тог типа из 19. века.

Од 2007. године комплекс у Тршићу почиње добијати данашњи изглед, тада почиње рад на ревитализацији целокупног знаменитог места. Извршена је конзервација Вукове спомен куће и окућнице, отворена нова мултимедијална учионица “Вук и наука”, уређен и опремљен Музеј Вукових сабора, 2010. модернизована је позорница и гледалиште, отворена абаџијска радња и прва Кућа писаца у Србији а 2011. у оквиру обележавања Године књиге и језика отворен је Музеј језика и писма.

Данас знаменито место Тршић представља јединствен споменички комлекс који годишње посети више десетина хиљада туриста који имају прилику да уживају у дивном складу природних лепота и  народне традиције као и да се упознају са историјом, језиком и културом српског народа.

 
English (United Kingdom)Српски (Ћирилица)Belorus
izlozbe_mala.jpg

[+]
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • blue color
  • green color